Wat is het Redteam Hoogteverschillen?
Het Redteam Hoogteverschillen (RTH) wordt gevormd door de dagelijkse kazernebezetting van de kazerne Elbeweg. De ploegleden van de kazerne zijn opgeleid tot Specialist Hoogteredder. Het RTH maakt gebruik van klimuitrusting, lijntechnieken en takelsystemen om een slachtoffer te bereiken en/of te redden. De technieken die worden gebruikt vinden hun oorsprong in de industriële rope acces.
Een goede opleiding en voldoende training is een vereiste om deze taak uit te voeren. Een inzet van het RTH is immers niet zonder gevaar en er zijn dan ook veel strenge eisen verbonden aan een inzet.
Wanneer wordt het RTH ingezet?
Waar de basisbrandweereenheid niet verder kan, daar begint het werk van het RTH. Vaak gebeurt dit op grote hoogte, in diepte of juist op moeilijk bereikbare plaatsen. Om verschillende redenen kan het zijn dat een basiseenheid of redvoertuig niet toereikend is. Dan kan het RTH uitkomst bieden. Er zijn tal van plaatsen waar het RTH kan worden ingezet. Voorbeelden hiervan zijn:
(petro)chemische industrie in opslagtanks, schoongemaakte reactorvaten en silo's;
scheepvaart zoals in scheepsruimen, machinekamers, containerkranen, droogdokken en kranen;
bouwplaatsen en hoge installaties als bouwkranen, bouwputten, glazenwassers op hoogte en windmolens;
woningen, om de ambulance te assisteren bij moeilijk of niet bereikbare plaatsen voor een redvoertuig.
Dit is maar een greep uit de plaatsen waar het RTH een meerwaarde kan zijn.
Uitrusting van het RTH
Het RTH beschikt over veel verschillende uitrustingen. Hier wordt onderscheid gemaakt in persoonlijke uitrusting, klim-/takelmateriaal en verschillende soorten brancards. Met deze uitrusting kan het RTH in vrijwel elke omgeving veilig werken.